Twee-duizend-twintig, 20-20, een nieuw jaar, een nieuw decennium is aangebroken. De afgelopen tien jaar zijn er veel digitale ontwikkelingen geweest. De meeste ontwikkelingen zijn nu al niet meer weg te denken. Het betalen met je telefoon of horloge is al bijna gewoon, terwijl dit in 2030 vast alweer achterhaald is door de introductie van face payment.

Inmiddels kunnen de meesten van ons de overload aan informatie die we krijgen via de verschillende kanalen en devices al aardig filteren. We kunnen de digitale transformaties handelen en selecteren zelf wat we willen zien en lezen. En als wij het kunnen, kunnen onze klanten dat ook. Onze doelgroepen zijn selectief in welke informatie zij tot zich nemen. Ze bepalen zelf wat ze willen lezen, wat zij zelf interessant vinden. De communicatie is veranderd, maar de informatiebehoefte bij de klant blijft. Als bedrijf is het belangrijk om bewuster relevante informatie te geven. Dit kan alleen als je weet wie jouw doelgroep is en welke behoefte zij hebben.

Wat wij veel zien, is dat de meeste organisaties wel zeggen te weten wie hun klanten zijn. Dat is logisch, je werkt er dagelijks mee samen. Ook zien wij dat er vooral wordt nagedacht over wat er gecommuniceerd moet gaan worden. Wat vergeten wordt is te kijken naar de behoeften van de klant.

Nattevingerwerk

Want behalve het weten wie jullie klanten zijn, is het ook belangrijk om te weten wat jullie klanten bezighoudt. Welke interesse hebben ze? Willen ze geïnformeerd worden, geïnspireerd of geamuseerd? Of een afwisseling? Willen ze liever een artikel lezen of een video bekijken? Gaan ze graag naar netwerkbijeenkomsten, of willen ze liever persoonlijk contact op kantoor?

Vaak wordt de weg ernaartoe; ‘Wat wil onze doelgroep eigenlijk zien en hoe kunnen wij ze helpen?’, overgeslagen. Als er geen onderzoek gedaan wordt naar de klanten en doelgroep, dan blijft het nattevingerwerk. Dan kan een contentplanning nog wel zo goed in elkaar zitten, maar zal het effect toch tegenvallen.

Goed onderzoek doen naar je doelgroep en erachter komen wie zij zijn, waar zij behoefte aan hebben en hoe je ze kunt bereiken kost tijd (en geld). Maar met deze aanpak behaal je wel het resultaat dat je content kunt maken die relevant is voor de mensen die jij wilt bereiken.

En zo verspil je uiteindelijk geen tijd en energie aan het maken van content die niemand aanspreekt.

Persona’s

Wanneer wij onze zakelijk-DNA-methode afronden en onze klanten advies geven, geven wij altijd twee of meer persona’s mee. Persona’s zijn klantprofielen die de huidige klanten als het ware tot leven wekken. De klanten worden tastbaarder: door ze een gezicht te geven, krijgen organisaties, maar vooral de medewerkers een duidelijk en eenzelfde beeld van wie de klanten zijn en welke behoeftes en interesses ze hebben. Klantgerichter te werk gaan begint hier. Reken maar dat je klanten kunt bereiken en resultaten kunt boeken. Je krijgt een kijkje in het denkproces van je klant.

Door relevante content te delen boek je meer succes met content marketing bij je doelgroep. Het delen van relevante content is voor elke organisatie haalbaar. Het boeken van succes ook.

Is 2020 niet hét moment bij uitstek om er eens echt werk van te maken?